Windows 11 Kurulumunda Güncelleme Kontrolü Artık Bizde! (OOBE Yeniliği)

Whisper_tr 

Yönetici
Yetki Sahibi
Selam millet, Windows 11 kullanıcıları ve özellikle de sistem yöneticisi olan arkadaşlar!

Microsoft'tan bir haber gelmiş. Dün yaşadığım sorunu araştırırken karşıma çıktı. Windows 10'un Ekim ayında desteğinin sona ermesi planlanıyor. 2025'in ortalarından itibaren, yeni Windows 11 cihazları kurarken ilk kurulum deneyiminde (OOBE - Out-of-Box Experience) otomatik gelen güncellemelere artık biz karar verebileceğiz!

1.webp

Ne Anlama Geliyor Bu?

Hatırlarsınız, yeni bir Windows 11 makine aldığımızda veya temiz kurulum yaptığımızda, Windows daha masaüstünü görmeden hemen güncelleme indirmeye başlardı. Bu, güvenlik için iyi olsa da bazen kurulumu uzatabiliyordu. Şimdi, Microsoft bu durumu değiştirmek için yeni bir politika yayınlayacak.

Kontrol Bizde!

Bu yeni politika sayesinde:

• 22H2 ve üzeri Windows 11 sürümlerinde, güncellemelerin kurulum sırasında otomatik olarak indirilip yüklenmesine izin verip vermeyeceğimize kendimiz karar verebileceğiz.
  • Bu ayarı Windows Autopilot ve Windows Autopilot cihaz hazırlama araçlarıyla kolayca yapılandırabileceğiz. Özellikle şirketler için çok kullanışlı olacak.
  • Mevcut güncelleme erteleme ve duraklatma ayarlarımız da aynen geçerli olacak.
  • Microsoft Intune kullanmayanlar için, Grup Politikası (Group Policy) üzerinden de bu ayarı yapabileceğiz.
Dikkat!

Bu politika, OOBE Sıfır Gün Paketi (ZDP - Zero Day Package) güncellemelerini etkilemiyor.
Yani onlar yine otomatik olarak yüklenecek.

Diyelim ki yeni bir araba aldınız (Windows 11 cihazı). Araba bayiden çıkmadan önce (OOBE), bazı "zorunlu" güncellemeler yapılıyor. Bunlar:

• OOBE Sıfır Gün Paketi (ZDP): Bu, arabanın olmazsa olmaz, hayati öneme sahip parçaları gibi düşünün. Örneğin, frenlerin düzgün çalışması, direksiyonun güvenli olması gibi. Bunlar, aracı kullanmaya başlamadan hemen önce, otomatik olarak kontrol ediliyor ve güncelleniyor (otomatik olarak yükleniyor). Bunları devre dışı bırakamazsınız, çünkü güvenlik için şart.
  • Diğer Kalite Güncellemeleri: Bunlar ise, arabanın konforunu ve performansını artıran, ama olmazsa olmaz olmayan özellikler gibi. Örneğin, navigasyon sisteminin güncellenmesi, koltuk ısıtma ayarlarının iyileştirilmesi gibi. İşte Microsoft'un yeni politikası, bu "diğer" güncellemelerin ne zaman yapılacağına karar verme yetkisini size veriyor. İsterseniz kurulum sırasında otomatik olarak yapılsın, isterseniz daha sonra manuel olarak yaparsınız.

Yani özetle, Microsoft diyor ki, "Arabanın güvenliği için şart olan temel güncellemeleri (ZDP) her zaman otomatik olarak yapacağız. Ama konforunuzu artıracak diğer güncellemeler için size seçenek sunacağız."

Ne Yapmalıyız?

Şimdilik yapmamız gereken bir şey yok.
2025 ortalarında bu özellik yayınlandığında, Windows IT Pro Blog'u takip ederek veya Microsoft 365 yönetim merkezini kontrol ederek güncellemeleri takip edebiliriz.

Bu yenilik, Windows 11 kurulum sürecini daha esnek ve kontrol edilebilir hale getirecek gibi duruyor demeyeceğim, zaten artık ondan kurtulmanın yollarını aradığımı da belirtmiştim. Ne dersiniz, nasıl buldunuz? Yorumlarınızı bekliyorum! 😉

Kaynak: 1

Windows 10 seviyorum bende Windows 11 e hiç ısınamadım, en iyisi bekleyip olayları izlemek. Güncellemelerim hep kapalı güncelledikçe bilgisayar saçmalıyor.:sick:

Windows 10 seviyorum bende Windows 11 e hiç ısınamadım, en iyisi bekleyip olayları izlemek. Güncellemelerim hep kapalı güncelledikçe bilgisayar saçmalıyor.:sick:
En güzeli valla. Son sürüm demek iyi demek değil. Gelişecek demek ve biz de denek! Nasıl olsa telemetry yastığımdan daha yakın. Artık sesi vs geçtim aklimdakileri de okuyup ona göre içerik sunuyorlar.

TechSosyal Blog Yazıları

Trend Konular