Yeni bir bilgisayarda BSOD ile ilgili sorun?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan favour
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

favour

Herkese merhaba, bu techsosyal'de ki ilk gönderim ve bunu yazmamın temel nedeni durumun benim sınırlı bilgimin ötesinde olduğunu düşünmem ve yeni bilgisayarımda yaşadığım mavi ekranlara bir çözüm bulmak için yardımınıza ihtiyacım olması. Bana bir çözüm sunup sunamayacağınızı görmek için size biraz bağlam vereceğim.

Bu bilgisayarı Aralık ayında satın aldım, o zamandan bu haftaya kadar her şey yolunda gidiyordu, ta ki merakla Ray Tracing ve benzeri özelliklerle GTA v'yi denemeye karar verene kadar, o zamanlar 572.60 sürücülerim vardı (sürücülerin sürümü diyorum çünkü genel olarak bunlarla ilgili bir istikrarsızlık olduğunu gördüm ve kullanışlı olup olmadığını merak ediyordum) ve bir süre oynadıktan sonra bir BSOD aldım, bu yüzden sürücülerin DUU'sunu yapmaya ve yeni sürüm 572.70'i yüklemeye karar verdim (güvenli modda ve gerekli tüm prosedürlerle), gerçeklerden bu kadar uzak bir şey olamazdı, GTA'yı tekrar oynadığımda yeni bir BSOD aldım, ondan sonra bilgisayarı diğer oyunlarda test ediyordum ve hiçbir sorun yaşamadım, bu iki gün önceydi, dün çeşitli oyunlarla yoğun bir şekilde oynuyordum ve hiçbir şey yoktu, ancak bugün, bilgisayarı açar açmaz, oynamadan veya hiçbir şey yapmadan, yine başka bir BSOD, bu beni oldukça rahatsız etti çünkü bilgisayarı yeni başlatmıştım ve nedenini tam olarak anlayamadım.

Bu burada bitmiyor, sonra yine bir BSOD ile karşılaştım, bu sefer GTA oynarken, chatgpt ile Windows dökümanlarını elimden geldiğince analiz ettim, hataları analiz etmesini sağlamaya çalıştım. Sonunda sürücüleri geri almaya karar verdim çünkü neredeyse tüm analizler sorunun sürücü kaynaklı olduğunu gösteriyordu, bu yüzden 572.XX'den çok daha kararlı olan 566.36 sürücülerini yükledim.

GTA'yı 30/40 dakika boyunca hiç sorun yaşamadan oynadıktan sonra, sadece test etmek için RDR2'yi online oynamaya karar verdim ve neredeyse hiç girmeden, hopbala bir başka BSOD.

İşte o zaman tüm şemalarım çoktan atlamış oluyor çünkü eğer sorun grafik sürücüleri değilse, ne olabileceğini bilmiyorum.

Yararlı olması durumunda birkaç ek bilgi vereyim, Grafik kartımın voltajı düşürüldü (bozulma noktasına kadar test edildi, dediğim gibi, bunun bir undervolt kararlılığı sorunu olduğunu düşünmüyorum), CPU stok (BIOS'taki CPU Boost bile etkinleştirilmemiş) ve RAM'in maksimum hızda çalışması için EXPO profili var. Son birkaç gündür sorunun bu olup olmadığını görmek için farklı undervolt'ları test ediyorum, ama yine de her sonsuz undervolt'u test edip kararlılığı gördüm ve kararlı olmadığında oyun çöküyor, BSOD vermiyor.

MSI Center'a göre beklemede olan bir BIOS sürümüm de var (yama notlarını gördüm ve benim için çok da önemli değil, ama yine de bilmenizi isterim). Son olarak, son 3 BSOD'de üzgün yüzlü tipik mavi ekranın ortaya çıktığını, geri kalanında ise bilgisayarın kapanıp yeniden başlatıldığını belirtmek gerekir.

Bilgisayar Özellikleri
Asus Prime GeForce RTX 4070 SUPER OC 12GB
AMD 9 7950x3D
32GB RAM
MSI pro b650-s wifi
Windows11
SSD: Kingston NV3 2TB - M.2 NVMe Gen4.0 SSD sabit disk
Güç kaynağı: Gigabyte UD850GM - 850W güç kaynağı
RAM: Corsair Vengeance 32GB (2x16GB) 6000MHz DDR5 CL36 Dual Profile

Şimdi memtest'i yapmaya başlayacağım ve size bildireceğim.