ASUS TUF Gaming Z790-Plus için BIOS Optimizasyonu

sahingozde

Herkese merhaba, yakın zamanda aşağıdaki özelliklere sahip bir sistem kurdum. ASUS TUF Gaming Z790-Plus WiFi (BIOS 1805) üzerinde i7-14700KF için BIOS Optimizasyonu
  • Anakart: ASUS TUF Gaming Z790-Plus WiFi
  • İşlemci: Intel Core i7-14700KF
  • BIOS Sürümü: 1805 (en son, güncellenmiş ancak hiçbir zaman değiştirilmemiş)
BIOS ayarlarını en son sürüme güncellemek dışında hiç değiştirmedim. Undervolt, overclock veya CPU ayarlarını ince ayarlama konusunda deneyimim yok.
Sistemimi HWMonitor kullanarak yük altında izlerken, VID Max'in 1,450 V'a ulaştığını fark ettim. Bu, olası uzun vadeli etkiler konusunda endişelenmeme neden oldu, bu yüzden BIOS optimizasyonlarını araştırmaya başladım. Amacım, işlemcimi uzun vadeli kullanım ömrü sağlarken performans için en iyi şekilde kullanmak. Silikonun kullanım ömrünü kısaltabilecek aşırı ısı ve gereksiz voltajdan kaçınmak istiyorum. Aşağıdakiler dahil olmak üzere hangi ayarları ayarlamam gerektiği konusunda ayrıntılı rehberlikten memnuniyet duyarım.
  • CPU Voltajı (VID/SVID ayarları, adaptif veya ofset modu?)
  • Güç Sınırları (PL1, PL2 önerileri?)
  • Yük Hattı Kalibrasyonu (LLC en iyi ayarı mı?)
  • Kararlılığı ve performansı artırabilecek başka ayarlar var mı?
Ek olarak, ayarlamam gereken başka ayarlar varsa, lütfen bunların ne işe yaradığını ve nasıl yapılandırmam gerektiğini açıklayabilir misiniz ? Bu konuda yeni olduğum için adım adım talimatlar çok yardımcı olacaktır. Sağlayabileceğiniz her türlü rehberliği takdir ediyorum, teşekkür ederim.

BIOS RESİMLERİNİ YÜKLEDİM.

BIOS Optimizasyonu.webp

BIOS Optimizasyonu1.webp

BIOS Optimizasyonu3.webp

BIOS Optimizasyonu4.webp

BIOS Optimizasyonu5.webp

BIOS Optimizasyonu6.webp

BIOS Optimizasyonu7.webp

Son düzenleme:
Intel Core i7-14700KF, bir mikro kod güncellemesiyle 1,55 voltla sınırlandırılmıştır. Bu, işlemci bileşenlerinin aşırı ısınmasını önlemek içindir. Bu güncellemeyi uyguladığınızdan, işlemcinin yapması gerekeni yapmasına izin verin. CPU'nun "uzun ömürlülüğünü" artırmak için düşük voltaj vermeye çalışarak sadece kendinize baş ağrısı yaşatacaksınız. Bir CPU, kullanımın ilk birkaç haftasında arızalanmazsa, sistem işlevsel olarak eski hale geldiğinde çok daha uzun süre dayanması muhtemeldir. Bir CPU için bildirilen ortalama kullanım ömrü yedi yıldır.

Cevabınız için teşekkür ederim. @CyBeR_TuRK bu aşamada, en son BIOS sürümünü yüklediğimden, Intel'e göre tamamen güvenli bölgede olduğumu ve bu nedenle hiçbir şey yapmam gerekmediğini söylüyorsunuz. Doğru anladım mı? Ek olarak bazı kullanıcılar bunun çok fazla olduğunu ve işlemcinin ömrünün hızla kısalacağını söylüyor. Ayrıca son güncellemeden sonra şüpheli sorunlar olduğunu da belirtiyorlar.

2024 sonbaharında yapılan BIOS güncellemesi, Intel işlemcilerdeki aşırı voltaj sorununu ele almak içindi. Güncelleme yayınlanmadan önce aşırı voltaj vererek hasar gören bir CPU ile sorun yaşayan biri, CPU'yu garanti kapsamında değişim için iade edebilir. Yeni anakartlar en son BIOS yüklü olarak gelir ancak daha eski bir anakart satın alırsanız bunu kendiniz yapmanız gerekir. Intel CPU'larla hala sorun yaşayan kişiler genellikle BIOS'larını güncellemeyi başaramamış veya BIOS güncellemesi yayınlanmadan önce aşırı voltaj vererek hasar gören bir CPU'ya sahip olmuş kişilerdir. Sisteminiz çökmüyorsa endişelenmenize gerek yok. CPU'nun düzgün çalışması için yeterli güce sahip olmaması durumunda, düşük voltaj bile çökmelere neden olabilir.

BIOS ayarları sıkıntılı işler, pek kurcalamamak gerekir varsa güncelleme yapılır yoksa ayarların geldiği gibi kullanmalısın, her kafadan bir ses çıktığında yankı yapar kafan karışır.