Oyun Oynarken rastgele siyah ekran

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Yumi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Yumi

Merhaba arkadaşlar, uzun bir yazı olacak ama olabildiğince net olmaya çalışacağım, Temmuz 2021'de topladığım bilgisayarda Perşembe gününden beri beni rahatsız eden bir sorunum var ve sanırım ne olduğunu anladım, ama umarım sorun bu değildir. Temel olarak oyun oynarken 2 ekran da karardı ama hem oyun sesini hem de Discord sohbetini duyabiliyordum, kapatmaya zorladım ve bir AMD sürücü çökmesi olduğunu düşünerek fazla dikkat etmedim, bilgisayarı yeniden başlattım, tekrar oynamaya başladım ve her şey yoluna girdi. Dün bilgisayarı tekrar açtım ve oyun oturumunu tekrar başlattım ve yaklaşık 20 dakika sonra aynı sorun, ancak ekranlar karardıktan sonra bilgisayar yeniden başladı ve anakartı kontrol ettiğimde VGA LED'inin yandığını ve ekranda sinyal olmadığını gördüm, bilgisayarı tekrar kapatmaya zorlayarak yeniden başlattım ve tekrar açtığımda yeniden başladı, masaüstüne geliyorum ve AMD Radeon yazılım programını açtığımda sürücünün yazılım sürümüyle uyumlu olmadığını söyleyen bir pencere açılıyor, 24.10.24 sürümüne sahiptim. Sürücüler 24.12. 1'de hatalı geçici katman vardı, bunun sorun olduğunu düşünerek sürücüleri geçici modda kaldırdım ve en son sürüm olan 25.1'i yeniden yükledim. Tekrar oynamaya başlıyorum ve yaklaşık bir saat kadar her şey çalışıyor, sonra aynı sorun tekrar oluyor. Sürücüleri tekrar yükledim ama bu sefer 24.12.1. Heaven benchmark'ı indirdim, başlattım ve yaklaşık 10 dakika sonra aynı sorun oldu, bilgisayarı yeniden başlattım, ekranda sinyal yok ve vga led'i yanıyor, tekrar zorla kapatma yaptım ve yeniden başlattığımda .net framework hata kodu aldım ve ayrıntılarda sorun hyperx NGENUITY uygulamasındaydı, yani klavye yazılımı. Bu noktada Windows geri yüklemeyi deniyorum, yerel disk C'yi biçimlendiriyorum. Sadece AMD yonga setini ve 25.1.1'i yeniden yüklüyorum. 1 sürücü, heaven benchmark'ı indirdim, başlattım ve 10 dakika sonra tekrar çöktü ama bu sefer yeniden başlatılmadı ve kulaklıktan ses duymaya devam ettim, tekrar kapatmaya zorladım, tekrar açtım ve çöküp çökmediğini görmek için bilgisayarı bütün gece açık bıraktım, sabah bilgisayara geri döndüm ve hala masaüstündeydi ve her şey çalışıyordu, heaven bench'i yeniden başlattım ve 5 dakika içinde başka bir çökme, buradan 2 bileşeni, güç kaynağını ve GPU'yu suçlamaya başladım, güç kaynağının strese girdiğinde sorun çıkarıp çıkarmadığını test etmek için CPU'yu cpuz powerMax ile maksimuma çıkarmaya çalıştım, yük altında çöküp çökmediğini görmek için, 15 dakikalık bench ve her şey yolunda, sonra bunu 2 kez daha 5 dakika boyunca yaptım ve her zaman her şey yolunda, bu noktada güç kaynağını hariç tuttum ve fikir şu ki sorun GPU'daydı. GPU'yu söküyorum, açıyorum ve tamir ediyorum (Temmuz 2024'e kadar garanti kapsamında olduğu için henüz yapmadığım bir şey) Her şeyi yeniden birleştiriyorum ve tekrar açıyorum, Heaven kıyaslamasını başlatıyorum ve 20 dakikalık kıyaslama boyunca her şey yolunda, sonra işe gitmeden önce bir saat oynuyorum ve burada da her şey yolunda. Akşam gelip bilgisayarı tekrar açıyorum, yaklaşık 3 saat kadar oyun oynuyorum ve siyah ekranda kalıyor ama bu sefer GPU fanları %100 çalışıyor, bilgisayarı zorla kapatıyorum, yeniden başlatıyorum ve tekrar başlıyor, sonra bugün her zaman işe gitmeden önce bir buçuk saat oynardım ve her şey tekrar çökmeden düzeldi, şimdi anladığım kadarıyla sorun GPU stres altındayken ortaya çıkıyor, masaüstündeysem her şey yolunda gidiyor, sıcaklıklar her zaman mükemmeldi, tekrar yapıştırmadan önce 60 derece ve hotspot 75'teydi, termal macunu tekrar uyguladıktan sonra 55 derece ve hotspot 65'teydi, ayrıca hwinfo64'ten oyun içi sıcaklığı kontrol ettim ve hwinfo'nun gösterdiği en yüksek sıcaklık voltaj regülatörünün (VR VDDC) sıcaklığıydı ve maksimum 70 dereceye ulaşıyordu, diğerlerinin hepsi 70 derecenin altında, CPU maksimum stres altında 80 derece ve oyunda asla 62 dereceyi geçmiyor. Ekran kartında her zaman Radeon yazılımı tarafından yapılmış hafif bir OC olduğunu, saat hızının 100mhz yükseltildiğini, bellek zamanlamasının rapid ve +150mhz'de olduğunu, güç sınırının +%15'te ve fan eğrisinin benim tarafımdan yapıldığını, BIOS'tan CPU'da PBO'nun aktif olduğunu ve RAM'de DOCP'nin 3666mhz'de olduğunu belirtmek isterim, ayrıca her şeyi stock'a döndürmeme rağmen formattan sonra da sorunun devam ettiğini belirtmek isterim. PC'nin çalıştığı 3 yıl boyunca, AMD sürücülerinin ara sıra çökmesi dışında hiçbir sorun yaşamadım, ancak PC'yi yeniden başlatmadan, en fazla oyun kapanıyordu ve AMD penceresi açılıyordu ve sürücülerin çöktüğünü söylüyordu, ancak bu 3 yıl içinde 3 kez olmuş olmalı. Umarım her şeyi açıklamışımdır ve birisi bana bir konuda tavsiyede bulunabilir, ayrıca GPU'nun sadece 3,5 yıl sonra ölmemesini umuyorum, ayrıca 3 hafta önce kız arkadaşımın bilgisayarındaki rx580 de 8 yıllık onurlu hizmetten sonra öldü ve neyse ki bir arkadaşımın bana verdiği bir 1070ti vardı, ancak gerçek şu ki benim bilgisayarımın yaptığı şeylerin aynısını yaptı ve 1 haftalık çökmeler ve testlerden sonra bilgisayar açıldı ancak artık ekrana gitmedi, GPU'yu değiştirdi 0 sorun, umarım ben de yapmak zorunda kalmam ama bunun yerine gerçekten beni terk etmek üzere olduğunu düşünüyorum. Yazının tamamını okuyup bana tavsiye verebilecek olan herkese şimdiden teşekkür ederim!!

YAPI:
asus rog x570 f-gaming
ryzen 5 5600x
cooler master ml360
4x8gb gskill trident 3600mhz
asus rog RX 6700xt
evga supernova G3 750watt
m2 500gb samsung 980pro
m2 1tb critical p1
SSD sandisk 120gb

Merhaba,

GPU ve RAM yuvasını bir fırça veya kompresör yardımıyla (basınçlı havayı tavsiye etmiyorum) nazikçe temizleyin.

Temiz bir işletim sisteminiz ve en son kararlı sürüme güncellenmiş sürücüleriniz olmasına rağmen aynı sorunu yaşıyorsanız, en iyi test GPU'nuzu diğer bilgisayara taşıyıp çalışıp çalışmadığını kontrol etmek veya daha iyisi, anakartınızda çalışan başka bir GPU denemektir.

TechSosyal Blog Yazıları