Ryzen 7 5700 X3D Frekans Sorunu

uchnokta

Herkese merhaba,

BIOS'u en son sürüme güncelledikten sonra söz konusu CPU'yu anakartıma (MSI X470 Gaming Plus) kurdum. İşlemciyi BIOS doğru bir şekilde tanıyor, Gaming modunu aktifleştirdim (sanırım adı bu, zaten CPU'yu otomatik olarak overclock eden mod bu) ve gösterilen frekans fabrikada belirtilen değer (4.1 Ghz). Sorun şu ki bu frekans çeşitli programlar tarafından tanınmıyor, CPU ID de dahil, bana tam modeli gösteriyor ama stok frekansı olan 3 Ghz ile gösteriyor. Hız aşırtmalı frekansı algılamasını sağlayacak bir yol var mı, yoksa sorun CPU'mda mı?

Sıcaklık sorunlarının olabileceğini düşünmüyorum, zira şu an boştayken soğutucu fanı 500-600 rpm civarında ve 32°'yi geçmiyor.

BIOS ayarlarında CPU ve bellek için overclock profillerini etkinleştirmenin dışında hiçbir şeye dokunduğumu hatırlamıyorum (her biri 16 GB olan 2 Corsair 3600 DDR4 var ve bunlar doğru frekansla tanınıyor. Değiştirilmesi gereken bir ayar olabilir mi yoksa söz konusu soruna yol açmış olabilecek yanlışlıkla dokunmuş olabilir miyim?

Herhangi bir öneriniz için şimdiden teşekkürler.

Öncelikle oyun modları ve diğer kolaylıklar gibi tüm saçmalıkları kaldırın. Sadece RAM için XMP'yi (veya sahip olduğunuz donanıma bağlı olarak EXPO'yu) ve CPU için PBO'yu etkinleştirmeniz gerekiyor. Etkinleştirmeniz gereken başka bir şey yok. X3D işlemciler kilitlidir, overclock yapılamaz (ya da en azından resmi olarak, bazı alternatifler var ama çok hassas oldukları ve sonuçları gerçekten sınırlı olduğu için her şeyi yakma riskiniz var).

Frekansların olması gerektiği gibi olup olmadığını değerlendirmek için (yüke bağlı olarak 4.1/4.05ghz vs.) hwinfo'yu indirip sensör modunda açın ve ulaşılan frekansların doğru olup olmadığına bakın. İşlemcinin sistemden okuduğu değer normalde 3ghz'dir, yani standart cpu frekansıdır, ihtiyaç halinde 4.1ghz'e kadar çıkar. CPU'ların taban frekansına sahip sistemle tanımlanmasının üzerinden on yıl geçecek.

Öncelikle oyun modları ve diğer kolaylıklar gibi tüm saçmalıkları kaldırın. Sadece RAM için XMP'yi (veya sahip olduğunuz donanıma bağlı olarak EXPO'yu) ve CPU için PBO'yu etkinleştirmeniz gerekiyor. Etkinleştirmeniz gereken başka bir şey yok. X3D işlemciler kilitlidir, overclock yapılamaz (ya da en azından resmi olarak, bazı alternatifler var ama çok hassas oldukları ve sonuçları gerçekten sınırlı olduğu için her şeyi yakma riskiniz var).

Frekansların olması gerektiği gibi olup olmadığını değerlendirmek için (yüke bağlı olarak 4.1/4.05ghz vs.) hwinfo'yu indirip sensör modunda açın ve ulaşılan frekansların doğru olup olmadığına bakın. İşlemcinin sistemden okuduğu değer normalde 3ghz'dir, yani standart cpu frekansıdır, ihtiyaç halinde 4.1ghz'e kadar çıkar. CPU'ların taban frekansına sahip sistemle tanımlanmasının üzerinden on yıl geçecek.
Cevabınız için teşekkür ederim.

Ryzen 5 3600 kullanıyorum ve Gaming modunu aktif hale getirdiğimde BIOS'ta frekanslar 4.2 Ghz'e çıktı, çeşitli benchmark programları tarafından da doğru bir şekilde tanındı, bu nedenle yeni işlemcinin 4 Ghz'inden faydalanmak için aynı modu aktifleştirmenin yeterli olacağını düşündüm.

X3D işlemcilerin kilitli olduğunu biliyorum, ancak hız aşırtmayla ilgilenmiyorum, ancak fabrika çıkışı 4 Ghz'e çıkabilen bir CPU'ya sahip olup onu 3 Ghz'de kullanmak iyi değil (bu noktada eski 3600'ü tutuyordum).

Önerdiğiniz gibi hwinfo'yu başlattım. Şu anda tüm çekirdeklerin frekansı 2.9 Ghz. Belki CPU'yu zorlayacak bazı programlar kıyaslamalar çalıştırıp artış olup olmadığına bakmalıyım?

Bios'a geri döndüğümüzde, doğru şekilde aktif edilen XMP profili dışında, CPU için PBO seçeneğinin Otomatik olarak ayarlanmış olduğu görülüyor. Tam olarak ne olduğunu bilmediğim için dokunmadım ama bana risk yok diyorsanız deneyebilirim.

TechSosyal Blog Yazıları